بهینه سازی فازی
بهاور آذرمی زاد؛ کمال الدین رحمانی یوشانلوئی؛ علیرضا بافنده زنده؛ سیروس فخیمی آذر
چکیده
هدف: کنترل آماری فرآیند مجموعهای توانا از ابزارهای حل مشکل است که باعث ثبات در فرآیندهای تولیدشده و توانایی تولید محصول باکیفیت را بالا میبرد. نمودارهای کنترل کلاسیک با استفاده از دادههای دقیق و معین، فرآیندهای تولیدی را در دو گروه تحت کنترل یا خارج از کنترل قرار میدهند، درحالیکه مجموعههای فازی با تعریف توابع عضویت پیوسته ...
بیشتر
هدف: کنترل آماری فرآیند مجموعهای توانا از ابزارهای حل مشکل است که باعث ثبات در فرآیندهای تولیدشده و توانایی تولید محصول باکیفیت را بالا میبرد. نمودارهای کنترل کلاسیک با استفاده از دادههای دقیق و معین، فرآیندهای تولیدی را در دو گروه تحت کنترل یا خارج از کنترل قرار میدهند، درحالیکه مجموعههای فازی با تعریف توابع عضویت پیوسته و استفاده از دادههای مبهم و نامعین با بهرهگیری از اعداد فازی مثلثی و ذوزنقهای، بهصورت دستههای تحت کنترل، نسبتاً تحت کنترل، نسبتاً خارج از کنترل و خارج از کنترل طبقهبندی نموده و سطح کیفی محصول را بهصورت واقعیتر بیان میکنند.روششناسی پژوهش: این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی میباشد و باهدف طراحی مدل کاربردی کنترل آماری فرآیند به روش مد و میانه فازی و مقایسه نتایج آن با روش کلاسیک در شرکت صنعتی داداش برادر تبریز اجراشده است. روش جمعآوری اطلاعات برای اجرای مدل از سیستم نمونهگیری در ایستگاه بازرسی تبعیت میکند و بهصورت 30 نمونه 50 تایی انواع شکلات است.یافته ها: با توجه به نقصهای هفتگانه شکلات که شامل: رنگ، طعم، ماسیدگی، شکوفه شکر، عوامل بافتی و مواد خارجی میباشد، ماهیت شکلاتهای تولیدی مشخص گردید. در روش کلاسیک 28 مورد تحت کنترل و فقط 2 مورد خارج از کنترل شناسایی گردید، اما در بررسی با روش SPC فازی 20 نمونه تحت کنترل، 4 نمونه نسبتاً تحت کنترل، 4 نمونه نسبتاً خارج از کنترل و 2 نمونه خارج از کنترل بودند.اصالت/ارزش افزوده علمی: نتایج تحقیق حساس بودن روش SPC فازی را نسبت به روش کلاسیک نشان میدهد، درنتیجه شناسایی تغییرات فرآیند دقیقتر و سریعتر است، و بر این اساس پیشنهادات کاربردی به شرکت مذکور ارائه گردید.